воздухопловство

ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Шангај Miandi Метал Група копродукции, ООД

Воздухопловна

Како што напредуваше дваесеттиот век, алуминиумот стана суштински метал во авионите. Аеродромот на авионите е најсложената апликација за алуминиумски легури. Денес, како и многу индустрии, воздушната вселенска употреба прави производство на алуминиум.

Зошто да изберете алуминиумски легури во воздушната индустрија:

Лесна тежина - Употребата на алуминиумски легури значително ја намалува тежината на авионот. Со тежина приближно третина полесен од челикот, му овозможува на авионот или да носи поголема тежина, или да стане поефикасен за гориво.

Висока јачина алуминиумот му овозможува да ги замени потешките метали без губење на јачината поврзана со другите метали, истовремено и да има корист од неговата полесна тежина. Покрај тоа, носечките структури можат да ја искористат предноста на јачината на алуминиумот за да го направат производството на авиони посигурно и економично.

Отпорност на корозија - За авион и неговите патници, корозијата може да биде исклучително опасна. Алуминиумот е многу отпорен на корозија и хемиски средини, што го прави особено важен за авионите што работат во мошне корозивни поморски средини.

Постојат голем број на различни видови алуминиум, но некои се посоодветни за воздушната индустрија од другите. Примери на таков алуминиум вклучуваат:

2024- Примарниот легирачки елемент во алуминиум во 2024 година е бакар. 2024 алуминиум може да се користи кога се потребни соодноси со голема јачина и тежина. Како и легурата 6061, 2024 година се користи во крилни структури и трупови заради тензијата што ја добиваат за време на работењето.

5052- Највисока легура на легури што не можат да се лекуваат со топлина, 5052 алуминиум обезбедува идеална експедитивност и може да се нацрта или да се формира во различни форми. Покрај тоа, тој нуди одлична отпорност на корозија на солена вода во морските околини.

6061- Оваа легура има добри механички својства и лесно се заварува. Тоа е честа легура за општа употреба и, во воздушната апликација, се користи за крилни и трупови структури. Особено е честа појава кај домашните авиони.

6063- Честопати се нарекува „архитектонска легура“, 6063 алуминиум е познат по тоа што дава одлични карактеристики на финишот и често е најкорисен легура за апликации за анодизација.

7050- Врвен избор за апликации во воздушната вселена, легура 7050 прикажува многу поголема отпорност на корозија и издржливост од 7075. Бидејќи ги зачувува своите цврсти својства во пошироки делови, 7050 алуминиум е во состојба да одржува отпорност на фрактури и корозија.

7068- 7068 легура на алуминиум е најсилниот вид на легура која моментно е достапна на комерцијалниот пазар. Лесна со одлична отпорност на корозија, 7068 е една од најтешките легури што сега се достапни.

7075- Цинк е главен легирачки елемент во 7075 алуминиум. Неговата сила е слична на онаа на многу видови челик, и има добри својства за обработка и моќност на замор. Првично беше користен во борбените авиони Mitsubishi A6M Zero за време на Втората светска војна, а сè уште се користи во авијацијата и денес.


WhatsApp Онлајн Chat!